Wednesday, March 28, 2012

Biasiswa akhirat vs biasiswa dunia ?

Bila tengok balik situasi zaman sekarang.. dasyat betul.. belajar pun nak kena pakai berpuluh puluh ribu.. So para pelajar pun kelam kabut la nak dapatkan biasiswa and pinjaman semua nie.. tapi nak dapat bukan senang.. mesti ada kelayakan yang bagus.. tapi kita tak sedar.. ada biasiswa yang lebih penting yang perlu kita kejar dan tak memerlukan kelayakan yang tinggi pun.. jom usha sikit biasiswa apa dan macam mana nak dapatkan..

Biasiswa akhirat :

1. Syafaat Rasulullah S.A.W
§         Hanya perlu mengingati baginda S.A.W
§         Amalkan sunah Rasulullah S.A.W
§         Rajin berselawat ke atas S.A.W
§         Sambung perjuangan dakwah baginda

2. Naungan Arasy
§         Terbuka kepada semua umat Islam
§         Jatuh cinta kepada masjid
§         Lelaki yang menolak godaan wanita
§         Orang jahat yang bertaubat

3. Pembelaan Al Quran
§         Membaca Al Quran dengan tajwid dan hokum yang betul
§         Mempelajari Al Quran
§         Mengamalkan ajaran Al Quran
§         Mencintai Al Quran


Tiga bantuan nie adalah antara contoh yang dapat saya beri. Tengok perbezaannya dengan biasiswa dunia. Tak perlu interview, tak perlu memohon, dan has untuk ISLAM sahaja. Kita bertuah kan? Allah bagi kita keutamaan untuk dapatkan biasiswa nie. Bantuan bantuan nie la yang kita perlukan di akhirat kelak. Kalau nak harapkan amalan kita yang membela kita nanti, tak tahu la cukup bagus ke tak. Hanya kepada Allah kita berserah dan hanya kepada Allah kita memohon pertolongan. Mudah mudahan kita antara yang terpilih untuk dapatkan bantuan bantuan di atas.. amiinn J